2 Your day

Hoe cosmetische behandelingen de maatschappij beïnvloeden

Geplaatst op

De vraag naar cosmetische behandelingen neemt toe en tegenwoordig beginnen we er steeds vroeger aan. Het aantal cosmetische ingrepen is de afgelopen jaren sterk toegenomen en er komen zelfs mensen in de kliniek voordat ze twintig jaar zijn. De toenemende vraag naar en zichtbaarheid van cosmetische behandelingen heeft grote impact op de maatschappij en de vraag naar behandelingen niet lijkt te stagneren. Daarom nemen we in dit artikel de impact ervan op de maatschappij onder de loep.

Waar komt de toenemende vraag vandaan?

In Engeland is onderzoek gedaan naar het aantal cosmetische behandelingen. Volgens hun cijfers is het aantal ingrepen tussen 2005 en 2015 toegenomen tot ruim 50.000 per jaar. Zij concluderen dat de stijging van de vraag naar cosmetische behandelingen grotendeels veroorzaakt wordt door beroemdheden die ingrepen laten uitvoeren en op deze manier als rolmodellen het ideale schoonheidsbeeld veranderen.

De rol van social media

Naast de invloed van beroemdheden zijn de influencers op social media ook sterk toegenomen. Jongeren bevinden meer dan ooit online en de invloed van social media is groter dan ooit. Met één druk op de knop kan je jouw favoriete blogger of actrice volgen, dat was tien jaar geleden nog onmogelijk. Door het grote aantal volgers krijgen influecers behandelingen (gratis) aangeboden die ze vervolgens aanbevelen. Door de invloed van deze rolmodellen en het ideaal beeld dat ze hiermee creëren, neemt de vraag naar behandelingen toe zo concluderen artsen uit diverse cosmetische klinieken. Combineer dit met de 24/7 toegankelijkheid van social media en je hebt een enorm krachtige druk op jongeren om ook deze glanzende, chirurgisch verbeterde perfectie te bereiken.

Een recente studie in Amerika heeft de kracht van social media bijvoorbeeld aangetoond: meer dan 40 procent van de ondervraagde artsen gaven aan dat patiënten een behandeling wilde ondergaan, omdat ze er graag beter uit wilde zien op een selfie. We mogen daarom wel concluderen dat social media een grote rol speelt in het verheerlijken en normaliseren van cosmetische behandelingen, die een aantal jaar geleden nog als een extreme stap werden beschouwd.

De jongere generatie moet beschermd worden

De laatste jaren horen we steeds vaker een schreeuw vanuit de maatschappij om het mobiele telefoon- en social mediagebruik te verminderen. De Royal Society of Public Health (RSPC) in Engeland houdt Instagram bijvoorbeeld grotendeels verantwoordelijk voor het schaden van de geestelijke gezondheid van jongeren: “Jonge mensen worden gebombardeerd met nieuwe ideale schoonheidsbeelden, dat draagt bij tot een generatie van jonge mensen met een slecht zelfbeeld en minder vertrouwen in hun eigen lichaam”. Dus als je interesse hebt in een cosmetische behandelingen, dan wordt aangeraden om eerst een pauze van social media te nemen en zorgvuldig alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over cosmetica? Lees dan onze blogs. We inspireren je graag.

Contactgegevens

Via info @ 2yourday.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden