Het is gemakkelijk om spataders te voorkomen, maar dan is het wel goed om een aantal tips op te volgen. In deze blog geven we je de nodige tips waarmee je dat kunt doen. Lees snel verder en doe je voordeel met deze tips. Spataderen behandelen laat je doen door een arts. Raadpleeg altijd een arts bij spataderen.

Oefenen

Door het bloed in je benen te laten circuleren zul je spataderen kunnen voorkomen. Als je je voet richt of buigt, trekt de kuitspier samen. Dit is de manier om bloed door je been te verplaatsen. Ook is het mogelijk om je teen op en neer te doen of met je voeten knijpen. Schudden van je benen is niet effectief. Je moet je spieren echt laten werken.

Speciale kleding

Veel apothekers hebben speciale kleding voor je waarmee je spataders kunt voorkomen, zoals kniekousen, nylons of panty’s. Het is ondersteunende kleding die een zachter druk uitoefent. Zo zet de aderwand minder uit. Deze steunkousen kunnen je helpen en zijn zonder recept van de huisarts te krijgen.

Hormonen

Het is bekend dat veranderingen in de hormoonniveaus kunnen zorgen voor spataders. Met een oestrogeengeneesmiddel kun je dit voorkomen. Ook het doen van oefeningen kan helpen om de aderwanden fit te houden

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen er spataders gevormd worden, maar deze verdwijnen meestal 4 tot 6 weken na de geboorte weer. Het is overigens een erfelijke kwestie of je deze spataders krijgt of niet. 70% van de vrouwen met dit gen ontwikkeld deze aderen, dus niet iedereen met het gen krijgt ze .

Wat moet je niet doen?

Hoge hakken moet je niet elke dag dragen, vooral niet een hak die rond de 4 cm hoog is. Deze hak zorgt ervoor dat dat je kuitspier het bloed niet goed door je been kan leiden. Natuurlijk kan het wel zo nu en dan, maar dagelijks hakken aan wordt afgeraden.

Trainen

Training en beweging is goed voor veel dingen, zo ook voor het voorkomen van spataders. Zorg dat je de dagelijkse hoeveelheid van 30 minuten beweging haalt. Doe dit door te fietsen, trap te lopen of te joggen. Overdrijf niet, want dat zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Een training moet niet langer dan 45 minuten duren, want dat zorgt voor de aanmaak van cortisol en de daling van testosteron.

Conclusie

Je kunt veel dingen doen waarmee je spataders kunt voorkomen. In deze blog hebben we je een aantal tips geven waarmee je ze kunt voorkomen. Laat je altijd adviseren door een arts, hij of zij kan je helpen om de ideale behandeling van spataders te kiezen.